syöpäriski: mitä numerot tarkoittavat

Ota aikaa ymmärtää, mitä syövän riski on ja miten se mitataan. Tämä voi auttaa laitat oman syöpäriskiä oikeisiin mittasuhteisiin.

Saatat ihmetellä mahdollisuuksia kehittää syöpä. Uutiset voivat tehdä äänen ikään kuin jokainen päivä jotain havaitaan dramaattisesti nostaa riskiä. Lajitteluun kaikki tiedot ja tiedä, mikä on voimassa voi olla hankalaa.

Kun tiedemiehet puhuvat riski, he viittaavat todennäköisyys – mahdollisuus, että jotain voi tapahtua, mutta ei takaa, että se tulee. Jos esimerkiksi olet kolikkoa, on yksi mahdollisuus kaksi, tai 50 prosentin mahdollisuus, että kolikko päätyy heads up.

Riskiestimaattien syövän ja muiden sairauksien määräytyvät tutkimalla suuria ihmisryhmiä. Tutkijat keskittyvät todennäköisyys, että henkilö tai ryhmä ihmisiä sairastuminen yli tietyn ajan. He myös näyttävät, mitä ominaisuuksia tai käyttäytymistä liittyy lisääntynyt tai vähentynyt riski.

Riski on yleensä jaettu kahteen ryhmään: absoluuttinen riski ja suhteellisen riskin.

Absoluuttinen riski viittaa todellinen numeerinen mahdollisuus tai todennäköisyys sairastua syöpään aikana tietyn ajan – esimerkiksi vuoden sisällä, seuraavan viiden vuoden iän 50, iän 70, tai aikana eliniän.

Yksi tyyppi absoluuttinen riski on elinikäinen riski, joka on todennäköisyys että yksilö sairastuu syöpään aikana eliniän. Esimerkiksi amerikkalainen miehen absoluuttinen riski sairastua eturauhassyöpään hänen elinaikanaan on noin 16 prosenttia. Toisin sanoen noin 16 jokaista 100 miestä kehittää eturauhassyöpä jossain vaiheessa elämäänsä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että 84 jokaista 100 miestä ei kehity eturauhassyöpää.

Elinikäinen riski ei ole riskiä, ​​että henkilö sairastuu syöpään ensi vuonna tai seuraavien viiden vuoden aikana. Yksilön syöpäriski on paljon muista tekijöistä, kuten ikä. Esimerkiksi naisen elinikäinen riski sairastua paksusuolen ja peräsuolen syöpä on vajaat 5 prosenttia eli noin 478 jokaisesta 10,000 naisia. Mutta hänen riski sairastua paksusuolen ja peräsuolen syöpä ennen ikää 40 on 0,08 prosenttia, eli noin kahdeksan 10.000 naisia.

Suhteellinen riski antaa vertailun tai suhde eikä absoluuttisen arvon. Se osoittaa vahvuutta suhde riskitekijä ja tietyn tyyppisen syövän vertaamalla määrä syöpien ryhmä ihmisiä, joilla on erityinen piirre, jonka numero syövistä ryhmä ihmisiä, joilla ei ole tätä ominaisuutta .

Esimerkiksi verrata keuhkosyövän suhteellinen riski tupakoitsijoita kanssa keuhkosyövän suhteellinen riski samanlaisessa ryhmä ihmisiä, jotka eivät tupakoi. Voit kuulla suhteellinen riski ilmaistaan ​​näin: keuhkosyövän riskiä miehillä, jotka tupakoivat on 23 kertaa suurempi kuin riski miehille, jotka eivät tupakoi. Joten suhteellisen keuhkosyövän riskiä miehillä, jotka tupakoivat on 23.

Suhteellinen riski annetaan myös prosentteina. Esimerkiksi keuhkosyövän riskiä miehillä, jotka tupakoivat on 2300 prosenttia suurempi kuin se on miehillä, jotka eivät tupakoi.

Kun kuulet suhteellinen riski, ei ole ylärajaa prosentuaalisen kasvun riskiä. Useimmat ihmiset ajattelevat, 100 prosenttia on korkein mahdollinen riski, mutta se ei ole totta tässä tapauksessa.

Suhteellinen riski oli 100 prosenttia tarkoittaa riski on kaksi kertaa niin suuri kuin joku ilman että riskitekijä. 200 prosentin suhteellinen riski tarkoittaa, että olet kolme kertaa todennäköisemmin kehittää tätä edellytystä.

Riski näyttää suurempi, kun laittaa nämä ehdot. 100 prosentin kasvu riskien mielletään suuriksi, mutta jos riski alkoi 1 100 henkilöä, 100 prosentin kasvu riski tarkoittaa sitä, että 2 out of 100 vaikuttaa.

Useimmat tietoa syöpäriski ja riskitekijöiden tulee tutkimuksista, jotka keskittyvät suurten, hyvin määritelty ihmisryhmiä. Syöpätutkijoita ovat tunnistaneet useita suuria ympäristötekijöistä, jotka vaikuttavat syövän, kuten tupakointi keuhkosyövän ja auringonvalolle ihosyöpä. Paljastaminen hienovaraisempaa syöpäriski on osoittautunut vaikeammaksi.

Useat tutkimukset syövän riskitekijöiden luottaa observational lähestymistapoja. Näissä tutkimuksissa tutkijat seurata joukko ihmisiä useita vuosia ilman yrittää muuttaa elämäänsä tai antaa erityiskohtelua. Tämä voi auttaa tutkijoita selvittämään, kuka kehittää sairaus, mitä nämä ihmiset on yhteistä, ja miten ne eroavat niistä, jotka eivät sairastu.

Riski tilastot voivat olla turhauttavaa, koska he eivät voi kertoa syöpäriskiä. Tutkimukset ehkä löytänyt, että miehillä on lähes 45 prosentin mahdollisuus sairastua syöpään elämänsä, mutta se ei tarkoita riskiä on 45 prosenttia. Yksilöllinen riski perustuu monista eri tekijöistä, kuten ikä ja tottumukset (myös ruokailutottumukset), suvussa syöpää, ja ympäristön, jossa asut.

Silloinkin, yhdistelmä riskitekijöitä ei välttämättä päde. Syöpä on individualistinen. Sinulla voi olla kaksi ihmistä, joilla on sama ikä, sukupuoli, rotu, sosioekonominen asema ja vertaileva elämäntavat ja vielä erilaisia ​​kokemuksia. Riski tilastot ovat hyödyllisiä yleisiä lausuntoja kuten “käyttävät säännöllisesti osuu pienempi riski kroonisten sairauksien, kuten syövän.” Mutta käyttävät säännöllisesti ei takaa, että et saa syöpää.

Keskustele lääkärisi kanssa syöpäriskiä. Hän voi tarkistaa, mitä elementtejä elämässäsi saattaa lisätä riskiä. Voit keskustella, mitä tehdä auttaa alentamaan tätä riskiä.

Saatat kuulla uutisia raportin tutkimuksesta, joka näyttää osoittavan voi olla lisääntynyt riski tietyntyyppistä syöpä. Älä hätiköityjä johtopäätöksiä perustuu tähän yksi raportti. Ota askel taaksepäin ja miettiä, mitä riski todella tarkoittaa.

Havainnointitutkimukset eivät ole idioottivarma. Tutkijat ovat yhtä mieltä, että yksi tutkimus ei itsessään ole arvovaltainen. Siksi sinun joskus nähdä tutkimuksissa näennäisesti ristiriitaisia ​​tuloksia.

Tutkijat punnita näyttöä monien tutkimusten ajan myötä paremmaksi onko toteamus pitää kuitenkin paikkansa. Uutisraportteja kuitenkin keskittyä jokaisen uuden tutkimuksen erikseen pikemminkin kuin osana kehittyvä kuvan. Tämä voi joskus aiheuttaa tarpeetonta hälytys tai sekavuutta.

Kun lukea tai nähdä raportin syöpäriskin tilastoista, kiinnittää huomiota näihin yksityiskohtia

Uutiset, jotka keskittyvät hälyttäviä tilastoja, kuten 300 prosentin kasvu riskin, mutta eivät anna yhteydessä eivät auta. Jos olet huolestunut riski, kerätä lisää tietoa ja keskustele lääkärin.

käydä lääkärin