rintasyövän syiden

Peritty rintasyöpä

Se ei ole selvää, mikä aiheuttaa rintasyöpää.

Lääkärit tietävät, että rintasyöpä syntyy, kun jotkut rintojen soluja alkaa kasvaa epänormaalisti. Nämä solut jakautuvat nopeammin kuin terveet solut eivät ja jatkaa kerääntyä, muodostaen kiinteä tai massa. Solut voivat levitä (etäispesäkkeitä) kautta rintojen omaan imusolmukkeisiin tai muihin kehon osia.

Rintasyöpä useimmiten alkaa solujen maitoa tuottavia kanavat (invasiivinen duktaalikarsinooma). Rintasyöpä voi myös alkaa vuoden rauhaskudoksen nimeltään lobules (invasiivinen lobulaarinen karsinooma) tai muissa soluissa tai kudoksen sisällä rinnan.

Tutkijat ovat tunnistaneet hormonaalista, elintapojen ja ympäristötekijät, jotka saattavat lisätä riskiä sairastua rintasyöpään. Mutta se ei ole selvää, miksi jotkut ihmiset, joilla ei ole riskitekijöitä kehittää syöpä, mutta muut ihmiset riskitekijöitä koskaan tehdä. On todennäköistä, että rintasyöpä johtuu monimutkaisesta vuorovaikutuksesta teidän geneettinen makeup ja omassa ympäristössä.

Lääkärit arvioivat, että vain 5-10 prosenttia rintasyövistä liittyy geenimutaatioita läpi sukupolvien perheen.

Useita perinyt mutatoituja geenejä, jotka voivat lisätä todennäköisyyttä rintasyövän on tunnistettu. Yleisimpiä ovat rintasyöpä geeni 1 (BRCA1) ja rintasyöpä geeni 2 (BRCA2), jotka molemmat lisäävät merkittävästi riskiä sekä rinta- ja munasarjasyöpään.

Jos sinulla on suvussa rintasyöpää tai muiden syöpien, lääkäri voi suositella verikokeen auttaa tunnistamaan tiettyjä mutaatioita BRCA tai muita geenejä, joita läpi perheen.

Harkitse lääkäriltä lähetteen geneettinen neuvonantaja, joka voi tarkistaa oman perheen terveystiedot. Geneettinen ohjaaja voi keskustella myös hyötyjä, riskejä ja rajoituksia geenitestauksen kanssasi ja opastaa asianmukaisen geenitestausta.