paksusuolen syövän seulontaan: punnitus vaihtoehtoja

Paksusuolen syövän seulontaan voi olla tärkeä osa rutiinia terveydenhuollon. Jos et ole varma, mikä paksusuolensyöpä seulontatestin on teille parasta, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset.

Jos lääkäri on suositellut paksusuolen syövän seulontaan, voit ehkä valita eri paksusuolen Syöpäseulontakokeille.

kolonoskopia

Jos olet haluton tekemään päätöksen, muista, että kaikki epämukavuutta tai hämmennystä paksusuolen syövän seulonta on väliaikainen – ja havaitsemaan ongelmat varhaisessa vaiheessa voi pelastaa henkesi.

Virtuaalinen kolonoskopia (CT colonography)

Seulonta testejä käytetään vain, jos ei ole suolen oireita. Jos sinulla on oireita – kuten vatsakipua, muutos suolen, verenvuoto, ummetus tai ripuli – niin sinun täytyy muita kokeita näiden ongelmien.

Ulosteen piilevän veren testi tai ulosteen immunokemiallinen koe

Jos sinulla ei ole suolen oireita, harkitse seuraavia kysymyksiä avulla valita paksusuolensyöpä seulontatestin, joka sinulle parhaiten sopii.

sigmoidoskopiaa

Valmistautuminen paksusuolen syövän seulontaan voi olla epämiellyttävä tai epämukavaa, mutta se on välttämätöntä, että koe olisi tehokasta. Osana oman päätöksensä, harkitse halu tai kyky noudattaa valmistusohjeet tiettyjen paksusuolen Syöpäseulontakokeille.

Tämä voi – vaihtelevassa määrin – ovat välttäminen kiinteää ruokaa päivää ennen tenttiä, muokkaamalla lääkkeet, ja käyttämällä laksatiiveja tai Peräruiskeet tyhjentää kaksoispiste.

Sen lisäksi testata valmiste, harkitse

Selvitä, kuinka paljon kukin paksusuolensyöpä seulontatesti kustannukset, sekä joka testaa vakuutusyhtiö kattaa. Mieti onko olet valmis maksamaan pois taskusta tarvittaessa.

Sitä perusteellisempia paksusuolensyöpä seulontatesti, sitä todennäköisempää on havaita syöpä tai precancerous polyypit. Kääntäen, perusteellisempi testi voi merkitä enemmän hankalaa tai epämiellyttävä valmiste, hieman suurempi riski vakavia komplikaatioita, tai molempia.

Kysy itseltäsi

Varmista, että olet tyytyväinen paksusuolen syövän seulonta testata lääkäri suosittelee. Jos lääkäri on erikoistunut tietyn testin, mutta mieluummin toinen testi, ilmaista toiveita. Lääkäri saattaa tarjota lähetteen joku koulutettu testin kanssa, joka tuntuu mukavimmalta.

Riskiä paksusuolen syövän vaikutukset saattavat vaikuttaa valintaan seulontatestejä. Jos sinulla on lisääntynyt riski paksusuolen syövän, lääkäri voi suositella useammin paksusuolen syövän seulonnan kanssa kolonoskopia.

Keskustele lääkärin kanssa paksusuolen syövän riskiä, ​​jos

Seuraavassa on yleiskatsaus yleisimmistä paksusuolen Syöpäseulontakokeille.

Aikana kolonoskopia tentti, pitkä, taipuisa putki (kolonoskopia) työnnetään peräsuoleen. Pieni videokamera kärjessä putken avulla lääkäri muutosten havaitsemiseksi tai poikkeavuuksia sisällä koko paksusuoli.

Kolonoskopia kestää noin 30 minuutista 60 minuuttiin, ja seulonta on yleensä toistetaan 10 vuoden välein, jos mitään poikkeavuuksia havaitaan, ja sinun ei lisääntynyt riski paksusuolen syövän.

Ulosteesta DNA-testi

ammattilaiset

haittoja

Aikana virtuaalinen kolonoskopia, CT tuottaa poikkileikkaus kuvia vatsan elinten, jolloin lääkäri muutosten havaitsemiseksi tai poikkeavuuksia paksusuolen ja peräsuolen. Auttaa luomaan selkeitä kuvia, pieni putki (katetri) sijoitetaan sisällä peräsuolessa täyttää paksusuolen ilmalla tai hiilidioksidilla.

Virtuaalinen kolonoskopia kestää noin 10 minuuttia ja on yleensä toistetaan viiden vuoden välein.

ammattilaiset

haittoja

Ulosteen piilevän veren testi (FOBT) ja ulosteen immunokemiallinen koe (FIT) ovat laboratoriotesteissä käytetään tarkistamaan ulostenäytteitä piilotettuja (okkulttista) veri. Testit yleensä toistuvat vuosittain.

ammattilaiset

haittoja

Aikana sigmoidoskopiaa, ohut, joustava putki työnnetään peräsuoleen. Pieni videokamera kärjessä putken avulla lääkäri tarkastella sisällä peräsuolen ja suurin osa alaosan paksusuolen (sigmasuolessa).

Joustava sigmoidoskoopilla koe kestää noin 20 minuuttia ja on yleensä toistetaan 5 vuoden välein.

ammattilaiset

haittoja

Uloste DNA-testi käyttää näyte ulosteessa etsimään DNA muutoksia soluissa, jotka voisivat viitata läsnäolo paksusuolensyöpä tai esisyöpäsairaudentiloille. Uloste DNA-testi myös etsii merkkejä verta ulosteessa.

Tätä testiä varten keräät ulostenäyte kotona ja lähettää sen laboratorioon testattavaksi. Ulosteesta DNA-testaus on tyypillisesti kolmen vuoden välein.

ammattilaiset

haittoja

Valitsemalla paksusuolen syövän seulontaan testi ei ehkä ole helppo päätös, mutta se on mahdollisesti lifesaving yksi. Keskustele lääkärin kanssa paksusuolen syövän seulontaan vaihtoehtoja.

Sitoutumaan näytösaikataulusta perustuu omaan henkilökohtaiseen riskitekijöistä. Muista, aikaisempi paksusuolen syöpä havaitaan, sitä helpompi on hoitaa.

käydä lääkärin