paksusuolen syövän seulontaan: punnitus vaihtoehtoja

Mikä on lääkärin lähestymistapa seulontatestejä?

Varmista, että olet tyytyväinen paksusuolen syövän seulonta testata lääkäri suosittelee. Jos lääkäri on erikoistunut tietyn testin, mutta mieluummin toinen testi, ilmaista toiveita. Lääkäri saattaa tarjota lähetteen joku koulutettu testin kanssa, joka tuntuu mukavimmalta.

Mikä on riskitaso?

Riskiä paksusuolen syövän vaikutukset saattavat vaikuttaa valintaan seulontatestejä. Jos sinulla on lisääntynyt riski paksusuolen syövän, lääkäri voi suositella useammin paksusuolen syövän seulonnan kanssa kolonoskopia.

Mitä hyviä ja huonoja puolia kunkin testin?

Keskustele lääkärin kanssa paksusuolen syövän riskiä, ​​jos

Seuraavassa on yleiskatsaus yleisimmistä paksusuolen Syöpäseulontakokeille.

Aikana kolonoskopia tentti, pitkä, taipuisa putki (kolonoskopia) työnnetään peräsuoleen. Pieni videokamera kärjessä putken avulla lääkäri muutosten havaitsemiseksi tai poikkeavuuksia sisällä koko paksusuoli.

Kolonoskopia kestää noin 30 minuutista 60 minuuttiin, ja seulonta on yleensä toistetaan 10 vuoden välein, jos mitään poikkeavuuksia havaitaan, ja sinun ei lisääntynyt riski paksusuolen syövän.

ammattilaiset

haittoja

Aikana virtuaalinen kolonoskopia, CT tuottaa poikkileikkaus kuvia vatsan elinten, jolloin lääkäri muutosten havaitsemiseksi tai poikkeavuuksia paksusuolen ja peräsuolen. Auttaa luomaan selkeitä kuvia, pieni putki (katetri) sijoitetaan sisällä peräsuolessa täyttää paksusuolen ilmalla tai hiilidioksidilla.

Virtuaalinen kolonoskopia kestää noin 10 minuuttia ja on yleensä toistetaan viiden vuoden välein.

ammattilaiset

haittoja

Ulosteen piilevän veren testi (FOBT) ja ulosteen immunokemiallinen koe (FIT) ovat laboratoriotesteissä käytetään tarkistamaan ulostenäytteitä piilotettuja (okkulttista) veri. Testit yleensä toistuvat vuosittain.

ammattilaiset

haittoja

kolonoskopia

Virtuaalinen kolonoskopia (CT colonography)

Ulosteen piilevän veren testi tai ulosteen immunokemiallinen koe

sigmoidoskopiaa

Ulosteesta DNA-testi

Mikä on bottom line?

Aikana sigmoidoskopiaa, ohut, joustava putki työnnetään peräsuoleen. Pieni videokamera kärjessä putken avulla lääkäri tarkastella sisällä peräsuolen ja suurin osa alaosan paksusuolen (sigmasuolessa).

Joustava sigmoidoskoopilla koe kestää noin 20 minuuttia ja on yleensä toistetaan 5 vuoden välein.

ammattilaiset

haittoja

Uloste DNA-testi käyttää näyte ulosteessa etsimään DNA muutoksia soluissa, jotka voisivat viitata läsnäolo paksusuolensyöpä tai esisyöpäsairaudentiloille. Uloste DNA-testi myös etsii merkkejä verta ulosteessa.

Tätä testiä varten keräät ulostenäyte kotona ja lähettää sen laboratorioon testattavaksi. Ulosteesta DNA-testaus on tyypillisesti kolmen vuoden välein.

ammattilaiset

haittoja

Valitsemalla paksusuolen syövän seulontaan testi ei ehkä ole helppo päätös, mutta se on mahdollisesti lifesaving yksi. Keskustele lääkärin kanssa paksusuolen syövän seulontaan vaihtoehtoja.

Sitoutumaan näytösaikataulusta perustuu omaan henkilökohtaiseen riskitekijöistä. Muista, aikaisempi paksusuolen syöpä havaitaan, sitä helpompi on hoitaa.

käydä lääkärin