botulismi syyt

imeväisbotulismin

elintarvikeperäinen botulismi

Vauvat saavat imeväisbotulismin kun kuluttaa bakteeri-itiöitä, jotka sitten kasvavat ja lisääntyvät niiden suolistossa ja tehdä myrkkyjä. Lähde imeväisbotulismin voi olla hunajaa, mutta se on todennäköisemmin altistumista pilaantuneesta bakteereilla.

haavabotulismi

Lähde elintarvikeperäisten botulismi on usein koti-säilykkeitä, jotka ovat vähän happoa, kuten vihreät pavut, maissi ja punajuuret. Yhteinen lähde sairauden Alaskassa on käynyt äyriäisiä. Kuitenkin tauti on myös esiintynyt alkaen chili, folio-kääritty uuniperunat ja öljy infusoida valkosipulia.

Onko hyötyä botuliinitoksiinia?

Kun syöt toksiini, se häiritsee hermojen toimintaa aiheuttaen halvaantumiseen.

Kun C. botulinum bakteerit päästä haavaan – mahdollisesti aiheuttama vahinko et ehkä huomaa – ne voivat lisääntyä ja tuottaa toksiinia. Haavabotulismi on kasvanut viime vuosikymmenten aikana ihmiset pistää heroiinia, joka voi sisältää bakteeri-itiöitä. Itse asiassa tämän tyyppinen botulismi on yleisintä ihmiset pistää musta terva heroiinia.

Saatat ihmetellä, miten jokin niin myrkyllisiä voisi koskaan olla hyödyllistä, mutta tutkijat ovat havainneet, että lamaannuttavan vaikutuksen botulinumtoksiinin tekee hyödyllinen joissakin tapauksissa.

Botuliinitoksiini on käytetty vähentämään kasvojen ryppyjä estämällä supistuminen lihasten ihon alla ja sairauksia, kuten silmäluomen kouristukset ja vaikea kainalo hikoilu. Kuitenkin on ollut harvinaiseen vakavia sivuvaikutuksia, kuten lihasten halvaus joka ulottuu hoidetulla alueella, jossa käytetään botuliinitoksiinia lääketieteellisistä syistä.